Lär känna FTP

Lär känna FTP

Feministiskt fokus: Film, text & performance är en kurs för dig som vill arbeta konstnärligt med politiska frågor.

Utifrån en aktivistisk tradition använder vi kroppen och de medel som finns tillgängliga för att undersöka och gestalta det privata och det politiska och du lär dig gestalta teori och filosofi genom konst.

Vi diskuterar konstens påverkan på politik i samtiden och historiskt, estetiska och etiska val, konstnärligt ansvar – konstnärlig frihet och frågeställningar utifrån konst som en del av samhällsdebatten.

Du som söker kan ha mycket eller litet erfarenhet av konstnärligt arbete, det viktiga är att du brinner för konst och politik och att du är intresserad av att arbeta och utvecklas i grupp.

Johanna Gustavsson är kursansvarig på Film, text & performance

Johanna Gustavsson

”Vi gör konst och politik på tusen olika sätt! Det betyder till exempel att vi filmar, läser filosofi, skriver poesi och manifest, gör ljud och musik, försöker förstå vad performance är!? Vi gör politisk konst och ser hur det påverkar oss och samhället! Vi bråkar om hur vi ska arbeta ihop, arbetar ihop, övar metoder för att ge konstruktiv kritik, ställer upp för varandra, kollar på andras konst, film, teater, experimentell scenkonst med mera med mera!

Och vi pratar mycket om vad vi gör, varför vi gör och för vem vi gör. OCH vi har oootroliga gäster! Senaste åren har vi haft besök av Nasim Aghili, Alejandra Goic Albornoz, Jennifer Hayashida, Carmen Jedrzejak, Maimuna Abdullahi, Zafire Vrba, Lasse Långström, Anthony Wagner och många fler! Gästerna är en viktig del av utbildningen.”

Gabrielle Högstadius undervisar i feministisk teori

Gabrielle Högstadius

”Välkomna till samtal och studier om feministisk organisering och teori i olika rörelser som t ex den dekoloniala. Vi kommer att titta på vilka frågor som drivit olika feministiska rörelser, och den västerländska kulturkritik som finns idag.

Vad innebär dödens kultur? Vem är en människa? Är frihet något vi behöver? Behöver vi den Andre? Vad innebär det att svara an? Vilken skillnad är det på trygghet och tillit? Är begrepp ens viktiga, skönhet? Behöver vi slåss för skönhet?

OM vi tittar på vad skönhet betytt så är det beskrivet som något vi inte kan äga eller införskaffa, det är istället en handling, det är något vi gör. T ex om en politiker skulle få för sig att bygga en bro över medelhavet, så skulle den använda mod och beslutsamhet i dessa tider som går helt mot de överenskommelser som styr väst. Det skulle vara en skönhetshandling. Skulle det då vara värt att kämpa för skönhet?” 

Fantastiska gästlärare

På kursen arbetar: Johanna Gustavsson, Paula Cardozo, Gabrielle Högstadius och Berit Larsson. Vi har också fantastiska gästlärare som Cecilia Germain, Aftab Soltani, Paula de Hollanda, Fatima Doubakil, Hanna Högstedt, Leyla Arale, Mafalda Ruiz, MC Coble, Jeuno JE Kim, Ellen Nyman och många fler.