Intervju med SYV-Paula

Intervju med SYV-Paula

Studie- och yrkesvägledare Paula Cardozo

Vem är du Paula?

Jag är en göteborgare född i Argentina, som gillar kaffe och havet. När jag inte jobbar gillar jag att hitta på roliga saker och att chilla med mina barn. Jag gillar att hålla på med ljud och musik på olika sätt och ibland är jag Dj på någon hemlig fest. 

Vad är din roll på skolan?

Jag har många olika roller på skolan. Jag är lärare i svenska på Allmän kurs 2 och undervisar i kursen Film, text och performance i något som heter ljud, musik och politik. Jag arbetar även som lärare i det som heter kursrådet, som består av representanter från varje kurs och som träffas en gång i veckan för att behandla saker som rör deltagare och skolan, vi lär oss om demokratiska processer och mötesstrukturer.

Jag är också skyddsombud på min arbetsplats och det betyder att jag representerar mina arbetskamrater i frågor om arbetsmiljö och i skolans systematiska arbetsmiljöarbete. Sist men inte minst är jag studie- och yrkesvägledare och detta är jag på måndagar och tisdagar!

Vad gör egentligen en studie- och yrkesvägledare?

Jag gör lite olika saker. Det kan handla om att ta emot studiebesök av folk som är intresserade av skolan och som undrar hur det är att studera på en folkhögskola. Jag har enskilda samtal med deltagare som redan går på skolan och som vill ha hjälp med att söka till andra skolor eller som behöver någon att bolla med tankar kring arbets- och studieval. Jag besöker olika klasser och pratar, svarar på frågor om vad som gäller när man studerar, det händer att vi kommer in på saker som studiemotivation och studieteknik. Vad behöver du för att din studietid ska bli så bra som möjligt? Sådana saker. 

Vilken är den vanligaste frågan du får av deltagarna på skolan? 

Oj, den vanligaste frågan? Hmm…det kanske är frågor om CSN, om vilka regler som gäller och om hur länge man behöver studera, samt hur det går till när lärare sätter slutomdömen. 

Vad är ditt bästa tips när det kommer till att planera framtiden och yrkeslivet?

Skriv en lista på allt du är bra på. Utifrån din lista, vilka yrken kan tänkas behöva dina förmågor? Du kanske känner någon som har ett yrke du funderar på att ha (annars kan jag hjälpa dig med att komma i kontakt med en), ställ frågor och var nyfiken, gå på studiebesök – vilka arbetsplatser finns det som du skulle vilja arbeta på? Hur är arbetsmiljön? 

Jag behöver läsa in gymnasiet, kan jag göra det hos er? 

Ja, absolut. Här kan du läsa både på grundskole- och gymnasienivå. Hur länge du behöver studera beror på vad du har med dig sen innan, det vill säga om du tidigare har studerat på gymnasienivå. 

Vad är allmän kurs? Är det samma som Komvux? 

Allmän kurs 1, 2 och 3 motsvarar de tre åren på den reguljära gymnasieskolan. Om du är 18 år eller äldre och vill bli klar med gymnasiet kan du antingen studera på Komvux eller på en folkhögskola. Skillnaden mellan Komvux och folkhögskola är att vi inte har några fasta kursplaner utan den bestäms av lärarna utifrån skolans profil som är feministisk. Samtalet, samarbetet, diskussionen och reflektionen är viktiga moment när vi lär oss. En annan skillnad är att vi inte ger några prov, utan vi tror på andra sätt att visa sina kunskaper på. 

Vad kan man göra efter allmän kurs? Får man behörighet till vidare studier?
Ja precis, efter Allmän kurs har man behörighet att söka sig vidare till yrkeshögskolan eller till universitetsstudier. 

Beskriv Kvinnofolkhögskolan med tre ord

Kreativ, rolig och kunskapstörstande!

Varför ska man välja just Kvinnofolkhögskolan?

Oj, här finns många många bra lärare, sådana jag själv hade önskat att jag hade träffat när jag var ung och tyckte att skolan var svår, det är ovärderligt! Man lär sig för livet!