Intervju Ella Blomst

Intervju Ella Blomst

VEM ÄR DU, ELLA?

Jag är 20 år gammal, född och uppvuxen i Göteborg och har gått på Kvinnofolkhögskolan i snart tre år nu. Jag började på skolan några månader innan jag skulle fylla 18. Då började jag i A1. första året på allmän linje. Nu går jag nu sista året på allmän kurs, i A3. 

DU LÄSER SISTA ÅRET PÅ ALLMÄN LINJE, HUR ÄR DET?

Just nu skriver jag projektarbete och det är lite stressigt och överväldigande. Mitt projektarbete handlar om endometrios och vården i Sverige. 

I A3 övar vi en del på att skriva mer akademiskt och vi jobbar mycket i grupp. Det känns som att det börjar bli mer seriöst nu, mer akademiskt liksom. Vi har jobbat mycket med att förbereda oss inför att skriva projektarbetet. 

Personligen känns det faktiskt lite jobbigt att veta att jag snart ska sluta på skolan efter tre år, för jag har trivts så himla bra här. Det känns så klart spännande och kul att gå vidare också, men en del av mig hade egentligen velat vara kvar på skolan. 

EN LEDANDE FRÅGA KANSKE, MEN TYCKER DU ATT DU HAR UTVECKLATS SOM PERSON UNDER TIDEN DU HAR STUDERAT HÄR, OM JA, PÅ VILKET SÄTT?

På alla sätt! Det finns faktiskt inte någon del av mig som inte har utvecklats och förändrats. Rent skolmässigt har jag lärt mig att argumentera, att bemöta och att samarbeta med andra människor. Personligen känns det som att jag har en klarare bild av vem jag är. Jag känner mig lugnare kring det, vem jag är, för på skolan finns det plats för det. Man behöver inte vara på något särskilt sätt på Kvinnofolkhögskolan, det finns inga normer om hur man ska klä sig eller hur man ska vara. Det är frihet, tycker jag. 

VARFÖR VALDE DU JUST KVINNOFOLKHÖGSKOLAN?

Jag hoppade av gymnasiet och hade inte så mycket studiemotivation. Visste inte riktigt vad jag skulle göra i livet. En vän tipsade mig om Kvinnofolkhögskolan, jag visste inte ens att man kunde välja folkhögskola för att läsa in gymnasiet. Så jag sökte ganska spontant, utan att veta om jag egentligen ville plugga. Sedan gick jag på intromöte och fick en bra magkänsla bara av att vara i lokalen och att träffa lärarna. När jag kom in och tänkte jag att jag testar. Det visade sig att jag stormtrivdes direkt, både med skolformen och i miljön. 

VAD ÄR DET BÄSTA MED SKOLAN?

Det bästa med skolan är att alla är så olika, men att det ändå finns en gemenskap. Man lär sig jättemycket av varandra, det är en stor del av Kvinnofolkhögskolan. Vi har mycket diskussioner och samtal med varandra och det är väldigt lärorikt och utvecklande. 

En annan bra sak är att studiegången går att anpassa om man behöver det och att lärarna är väldigt lyhörda och hjälpsamma i sådana fall. 

VAD HAR VARIT SVÅRAST/JOBBIGAST MED ATT STUDERA PÅ KVINNOFOLKHÖGSKOLAN?

Det som var svårast i början var det här med att man inte får betyg i varje enskilt ämne. Istället får ett man slutomdöme från alla ämnen tillsammans, där man tittar på ens övergripande utveckling. Man är så van från den vanliga skolan att alla ämnen är helt separata och att alla prestationer är det också, men här räknas alla komponenter ihop. Det tog tid att vänja mig vid det. Nu tycker jag att det är skitskönt! 

I början var det svårt för mig att argumentera och att formulera mina egna åsikter, men nu när jag har gått här i tre år har jag fått öva mycket på det. Den förmågan tar jag med mig utanför skolan också. 

HUR ÄR LÄRARNA PÅ SKOLAN?

Alla lärare är olika, men samtidigt är de underbara på sitt sätt. Alla är väldigt hjälpsamma och lyhörda för deltagarnas behov och förutsättningar. Sedan blir det lite annat än i den vanliga skolformen, eftersom vi genom kurstid och kursråd är med och tar beslut om skolan. Det känns som att vi jobbar tillsammans med lärarna. 

Jag tycker att lärarna är bra på att skapa en bra och trygg stämning. 

HUR ÄR STÄMNINGEN PÅ SKOLAN? 

Jag blir alltid glad av att vara på skolan! Det känns alltid som att det är bra stämning, och det var något jag saknade mycket under pandemin, då undervisningen var på distans. Då saknade jag gemenskapen, att träffa lärare och deltagare från andra kurser i korridoren, jag saknade fredagssamlingarna och temadagarna. 

Eftersom man har kursråd där representanter från varje kurs träffas en gång i veckan, lär man känna folk från andra kurser, vilket skapar en känsla av delaktighet. Det känns som att man känner alla på hela skolan. När vi var på distans så visste man knappt vilka som gick på skolan och det var inte kul. 

På skolan brukar vi ha temadagar. Ett exempel är 8 mars. På Temadagarna anordnar de olika kurserna workshops, skolan bjuder hit föreläsare och så. Det brukar vara jättekul! Då lär man också känna folk från andra kurser på olika workshops och så. 

Vi har också Tvärsval och gemensamma kurser, och då träffar man också folk från andra kurser, vilken skapar en samhörighet. Tvärsval är lite mer kreativa kurser och man får välja en kurs utifrån eget intresse. Det kan vara kreativt skrivande, friskvård, feministiskt självförsvar, stadsvandring, dans till exempel. Det är väldigt kul. 

DIN TID PÅ SKOLAN ÄR SNART SLUT, VAD PLANERAR DU ATT GÖRA SEDAN?

Jag har sökt några kurser på GU: grundkurs i psykologi, genusvetenskap, sociologi och humanekologi, men jag vet inte riktigt. Jag kommer nog att bestämma mig om jag kommer att gå eller inte när det väl kommer till kritan. Jag är också sugen på att resa. Kanske jobbar jag lite. Jag tar det som det kommer. 

VAD SKULLE DU VILJA JOBBA MED I FRAMTIDEN?

Det är oklart, men jag vet att jag på något sätt vill jobba med människor. Något jag har lärt mig på skolan är att det är fritt, att saker och ting tar tid och att man gör olika saker vid olika tillfällen i livet. Jag känner mig inte alls stressad över det här, utan känner mig istället lugn och tar det som det kommer. 

BESKRIV KVINNOFOLKHÖGSKOLAN MED TRE ORD

Utmaning Kreativitet Samarbete

VAD ÄR DITT RÅD TILL DEN SOM FUNDERAR PÅ ATT STUDERA PÅ KVINNOFOLKHÖGSKOLAN? 

Kom till skolan och kolla hur vi har det! Och sök! Testa! 

Du kommer att lära dig massor om både dig själv, om världen och om samhället. Du kommer att lära dig att forma dina egna åsikter och att argumentera för dem. Du kommer även att lära dig att problematisera kring normer och om hur det samhälle vi lever i idag ser ut.