Folkbildningsnätet

När du börjar studera på Kvinnofolkhögskolan kommer dina lärare att introducera dig till något som heter Folkbildningsnätet. Det är ett sätt för dig att kommunicera med dina lärare och kurskamrater via nätet. Här har vi lagt upp information som hjälper dig att sätta igång.

Den här introduktionen handlar om hur du kan använda Folkbildningsnätet via en webbläsare i datorn. För närvarande skapas en wiki om fler metoder för användning av Folkbildningsnätet för personer med synskador eller annan för skärmläsningsbegränsande funktionsnedsättning – den hittar du här.

Konto

När du börjar på skolan kommer du att få ett konto på Folkbildningsnätet så att du kan logga in och börja använda tjänsten. Kontouppgifterna får du av kursansvarig lärare.

Hur loggar jag in på Folkbildningsnätet?

Klicka på den här länken eller skriv in följande i adressfältet på din webbläsare: http://firstclass.folkbildning.net.

Logga in med uppgifterna som du har fått av din lärare.

Olika delar

När du har loggat in öppnas en sida med fyra olika delar.

  1. Längst till vänster ser du din brevlåda, kalender och arbetsyta.
  2. I mitten ser du ditt skrivbord med olika ikoner, ungefär som skrivbordet på din dator.
  3. Längst till höger finns olika “sociala” funktioner, där du t.ex. kan följa andra användares statusuppdateringar eller chatta, ungefär som på Facebook.
  4. Längst ner i mitten hittar du appar, t.ex. YouTube, som tillåter dig att se på YouTube-videor utan att behöva gå till YouTube:s webbplats.

Skrivbord

På ditt skrivbord hittar du olika ikoner. De ligger i bokstavsordning. Om det finns ikoner du använder mycket kan du dra dem till ytan högst upp på sidan som heter “Favoritplatser” så att de blir lättare att hitta.

Kvinnofolkhögskolan

Den viktigaste ikonen på ditt skrivbord heter “Kvinnofolkhögskolan”. Genom att klicka på den öppnas den i ytan där du först såg ditt skrivbord.

Det här är en plats som är särskilt till för dig som studerar på Kvinnofolkhögskolan. Den är uppdelad i två delar. I den ena hittar du viktig information, t.ex. om SYV, CSN, händelser på skolan, kursrådet, studerandekåren, osv. I den andra delen finns “konferenser” för olika kurser.

Konferenser

Konferenserna används för att kommunicera inom de olika kurserna. Det består av två delar; en del för meddelanden som du, dina lärare och kurskamrater skickar till varandra inom kursen, och en del med olika mappar där du kan lägga in uppgifter som du får i kursen. Även i mapparna går det att skicka meddelanden till varandra.

Hitta tillbaka till skrivbordet

För att hitta tillbaka till skrivbordet när du har öppnat olika konferenser klickar du på den lilla ikonen “Hem” högst upp till vänster på sidan.

E-post

Som användare på Folkbildningsnätet har du en egen e-postadress.

När du loggar in på Folkbildningsnätet kan du se dina olästa meddelanden längst bort till vänster. Om du klickar på ett meddelande öppnas det i ytan där skrivbordet ligger.

Om du klickar på “Brevlåda” öppnas hela din brevlåda, där du kan se både lästa och olästa meddelanden. Olästa meddelanden är markerade med en röd cirkel.

Skicka ett nytt email

För att skicka iväg ett nytt email klickar du på plus-ikonen i det gröna fältet, bredvid “Brevlåda”. Då öppnas ett nytt fönster i vilket du kan skriva ett meddelande. Om du vill skriva till någon som också har ett konto på Folkbildningsnätet räcker det att du skriver in personens namn i fältet “Till:”. Om personen inte har det får du skriva ut hela e-postadressen.

När du har skrivit färdigt meddelandet klickar du på “Skicka”.

Svara på ett email

Om du vill svara på ett meddelande ska du först öppna det genom att klicka på det.

Sedan klickar du på den lilla ikonen längst till vänster precis ovanför meddelandet (genom att hålla musen ovanför ikonen dyker det upp en ruta där det står “Svara”).

Välj “Svara”. Om du vill att texten från det email som du svarar på ska finnas med i ditt svar klickar du istället på “Svara med citat”.

Nu öppnas ett nytt fönster i vilket du kan skriva ett svar, och då gör du på samma sätt som när du skriver ett nytt meddelande.

Om du behöver hjälp

Det här var bara en kort introduktion till Folkbildningsnätet, och det går att hitta många fler funktioner att använda. Känns det fortfarande krångligt är det bra om du ber en av dina lärare om hjälp.

Ansök