“Your Silence Will Not Protect You”

Antirasistisk och feministisk skrivarkurs.

En skönlitterär skrivarkurs på deltid, 25% med fem helgträffar på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Lärare är författarna Nioosha Shams och Katja Timgren. På vårt Projektår arbetar även författaren Lizette Romero Niknami. Även om sista ansökningsdatum har varit är du välkommen att söka en reservplats för en chans till en kursplats vid eventuella avhopp. På kursens Projektår finns nu några få platser lediga.

My silences had not protected me. Your silence will not protect you. But for every real word spoken, for every attempt I had ever made to speak those truths for which I am still seeking, I had made contact with other women while we examined the words to fit a world in which we all believed, bridging our differences.

Your Silence Will Not Protect You är en skrivarkurs som fokuserar på skönlitterärt skrivande och utgår från skrivande som ett sätt att vara i dialog med varandra, världen och oss själva. Kursen lånar sitt namn från författaren och aktivisten Audre Lordes tal The Transformation of Silence into Language and Action (1977).

Innehåll

Vad behöver vi för att skriva? Vilka villkor och möjligheter skapar tid och rum för språk? Hur bryter vi tystnader? Hur kan vi skriva tillsammans? Hur kan vi skriva enskilt? Vad säger samtida och historiska texter oss? Vad vill du säga?

Vi väver samman teori och praktik genom skrivandet och genom skrivövningar, textsamtal och fördjupade diskussioner utifrån olika teman. Exempel på teman är ”födelse” eller ”monster”. Temana förankras genom läsning och samtal om skönlitteratur som undersöker makt på olika sätt, samt genom de frågeställningar och erfarenheter som kursdeltagare, lärare och gästföreläsare tar med sig.

Vana vid internet och tillgång till dator är ett krav, liksom möjlighet att delta vid kursens helgträffar.

Upplägg

Kursen ges på 25 % studietakt över ett år. Fem fysiska helgträffar sker på skolan och däremellan utför du läs- och skrivuppgifter utifrån varje träffs tema.
Datum för kurshelgerna på Kvinnofolkhögskolan läsåret 21/22 är 11-12 september, 23-24 oktober, 4- 5 december, 5-6 februari och 9-10 april. (Med reservation för om fysiska träffar behöver ersättas med aktiviteter i videokonferens pga corona).

Möt Tania Kaveh som är deltagare på kursen.
Möt Selamawit som är deltagare på kursen.
Möt Nioosha Shams som undervisar på kursen.
Möt Katja Timgren som undervisar på kursen.
Följ gärna kursen på Facebook.

Projektår

Kursen har också ett Projektår som kan passa dig som vill skriva på ett eget, självvalt projekt i dialog med andra. Mer info under fliken Projektåret här till höger. Obs att du som vill kan söka båda kurserna samtidigt, men ange en prioriteringsordning då du det inte går att antas till båda kurserna samma år.

Ansök så här:

Ansökan fyller du i digitalt här!

(Du kan även välja att i stället söka genom mejla in dina personuppgifter, text och brev till katja.timgren@kvinnofolkhogskolan.se)

För att din ansökan ska vara komplett behöver du skicka in följande två dokument senast ansökningsdag:

  1. 1. Skriv ett brev där du berättar om:

Dig själv och ditt skrivande, eller om du inte skriver än, varför du vill göra det.

En läsupplevelse. Du väljer helt fritt en skönlitterär text du tycker om och skriver om din läsning av den. Med skönlitterär text menas till exempel dikt/dikter, novell, roman, alltså något som inte är en facklitterär text. Det är viktigt att du berättar i brevet om vad du tänkt/upplevt när du läst texten.

Berätta också i brevet varför du vill gå kursen och om dina utsikter att klara tio timmars studier i veckan.

Omfång: max 2 A4.

  1. 2. Skicka även med 2-3 sidor fritt vald skönlitterär text som du själv har skrivit. Valfri genre (Tex. poesi, dramatik, prosa, blandform, annat, men inte facklitteratur).

Brevet och texten laddar du upp via kontot du skapar när du söker kursen. Eller skicka med dem i mejlet om du istället söker via mejl.

Ansökan: Även om sista ansökningsdatum har varit är du välkommen att söka en reservplats för en chans till en kursplats vid eventuella avhopp.

Studietakt: 25 %

Längd: 1 år

Kurstid: 30 aug 2021 – 17 dec 2021 10 jan 2022 – 29 april 2022

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiemedelsberättigande

Kostnader: 300 kr/termin

Kontaktperson: Katja Timgren

e-mejl: katja.timgren@kvinnofolkhogskolan.se

Ansök