Genuståget (25%)

Hur arbetar de feministiska rörelserna i Europa? Hur kan vi organisera oss tillsammans för att motverka antifeminismen och de reaktionära rörelserna som nu växer fram? Vilka samhällen vill vi leva i?

Nu är det dags att planera Genustågets femte resa ut i Europa. Den här gången reser vi till Barcelona och temat för resan är Organisering för demokrati! Det känns just nu viktigare än någonsin att knyta kontakter och tillsammans arbeta för att Europa skall präglas av mänskliga rättigheter.

Vi vill denna gång arbeta i samverkan med organisationer och nätverk i och utanför Sverige. Vi är i kontakt med olika aktörer men också det omvända fungerar; är du del av en organisation som vill vara med så är ni varmt välkomna att kontakta oss för samverkan. Och även du som inte ingår i en organisation eller något nätverk kan naturligtvis söka till kursen. Det viktiga är att du vill vara aktiv och har ett starkt intresse för frågorna.

Genuståget är en kombination av deltidsstudier och distanskurs. Vi har en introduktionshelg på Kvinnofolkhögskolan i december, sen träffas vi en dag i januari och slutligen en helg i mars innan vi reser under en vecka i början av april.

Tillsammans, i god folkbildningsanda, planerar vi resans innehåll genom att bilda grupper efter intresse. Dessa grupper tar sedan olika kontakter och förbereder våra möten. Efter resan har vi ett öppet forum. Skolan tar det pedagogiska huvudansvaret samt samordnar själva resan och boendet.

 

Kostnader

Kursdeltagarna betalar själva resa, mat och logi. Vi eftersträvar att hålla låga kostnader och har även tillämpat en frivillig reseutjämning. Kursavgift 500 kr på vårterminen. I detta ingår lunch på våra träffar och försäkring och visst kursmaterial.

 

Tider

Första träffen: helgen 1-2 dec 2018

Andra träffen: lördagen 26 jan 2019

Tredje träffen: helgen 16-17 mars 2019

Resa: 4 – 12 april (möjlighet att vara med kortare tid finns)

Ansök

Sista anmälningsdag 1 november 2018, därefter löpande antagning

Fyll i det här ansökningsformuläret.

 

 

Kurstid: 19 november 2018 – 3 maj 2019

(Kursen startar med en inläsningsperiod och avslutas med utvärderingsdagar.)

Kontaktperson: Paula Carlsson, tel. 031-780 35 00

e-mail: paula.carlsson@folkbildning.net

 

Röster om tidigare Genuståg

Det har känts som om en är en del av ett större feministiskt och aktivistiskt kollektiv och jag kom hem med en massa ny energi och pepp att tillföra till kampen här. Jag kände mig sjukt inspirerad av alla våra besök.

Så himla fint det var! Väldigt kul med generationsskillnader och olika intressen inom gruppen. Några idéer fick jag med mig som jag kan ta med mig i mitt arbete.

Resande gör något mer med en och jag har fått större förståelse för den feministiska organisering som skett och sker i Sverige genom att vara med på Genuståget.

Jag har fått nya perspektiv på hur vi jobbar här i Sverige och hur viktig alla olika sorters aktivism är. Också otroligt viktigt att få kontakter i andra länder för att få ett större perspektiv på sin aktivism. Att det någon gör i Warszawa också kan betyda något för mig och vice versa. Att feminism kan vara så stort och spretigt och att olika strategier passar i olika skeden eller situationer.

Ladda ner rapporten från Genuståget 14/15.

Ladda ner rapporten från Genuståget 13/14.

Ladda ner rapporten från Genuståget 12/13.