Språket är inte glömt men raderna är brutna

Språket är inte glömt men raderna är brutna

Det finns platser kvar på kursen inför kursstart i slutet av september. Vi behandlar ansökningar som kommer in löpande. Välkommen med din ansökan!

Antirasistisk litteraturkurs: Kursen Språket är inte glömt men raderna är brutna är en litteratur- och skrivarkurs som undersöker modern skönlitteratur om rasism och exil i Sverige.

Språket är inte glömt men raderna är brutna är ingen vanlig litteraturkurs utan en möjlighet att tillsammans undersöka relationen mellan förtryck och estetik utan förenklingar och exotisering. Kursen kommer ur ett behov att undersöka litteratur om rasism med omsorg, ömhet, estetisk och politisk blick, och att tala om relationen mellan rasism och estetik på ett sätt som varken reducerar oss till våra erfarenheter eller osynliggör dem.

Kursen kommer bland annat ställa frågorna: Vilka gemensamma mönster finns det i litteraturen vi läser och på vilka sätt skiljer de sig åt? Hur relaterar skildringen av rasism i litteraturen med klass, kön, genus, sexualitet och funktion. Kan man tala om antirasistiska estetiker? Vad kan flerspråkighet och erfarenhet av rasistisk språkpolitik innebära för skrivandet?

På kursen Språket är inte glömt men raderna är brutna kommer vi även att skriva om exil och rasism, i samtal med varandra och texterna vi läser. Vi kommer att ha textsamtal som fokuserar på hur rasism och exil skildras i våra egna texter.

Upplägg

Kursen är på 25 procent och går över två terminer. Kursen ges på distans förutom fyra obligatoriska helgträffar i Göteborg på Kvinnofolkhögskolan. Kursens namn Språket är inte glömt men raderna är brutna kommer från en rad i Burcu Sahins diktsvit Broderier.

Lärare

Lizette Romero Niknami och Felicia Mulinari är lärare på kursen.

Följ kursen på Instagram: Språket är inte

Ansök

Ansök via Schoolsoft. Skicka dessutom ett personligt brev till lizette.romero@kvinnofolkhogskolan.se där du förklarar varför du vill gå just den här kursen och på vilket sätt du är intresserad av kursens tematik. (Skulle du uppleva det som krångligt när du ska fylla i ansökan i Schoolsoft så mailar du bara in personuppgifterna till Lizette tillsammans med brevet så tar vi emot din ansökan så istället.)

Du behöver inte ha skrivit tidigare för att söka kursen utan det räcker med att du är nyfiken på skrivande och engagerad i kursens ämne. Till kvinnofolkhögskolan kan alla som är kvinnor och/eller transpersoner söka.

Är du antagen till Your Silence Will Not Protect You eller Projektåret kan du välja att söka till denna kurs för att läsa den samtidigt som den kurs du redan antagits till.

Man behöver dock inte ha gått eller gå på Your Silence Will Not Protect You eller Projektåret för att söka den här kursen, den passar bra att läsa fristående.