– konstnärligt projektår 50%
Pengar och rädsla har vi aldrig haft är ett projektår för dig som vill arbeta med ett självvalt konstnärligt projekt i ett feministiskt, antirasistiskt sammanhang.
Kursen ges på deltid 50% på plats på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg.
Möjlighet finns att kombinera kursen med andra kurser inom blocket Feministiska studier, för att studera i en högre omfattning.
Innehåll
Pengar och rädsla har vi aldrig haft är en kurs som vänder sig till kvinnor, transpersoner och icke-binära i alla åldrar. Kursen är till för dig som har drömmar och/eller planer om att förverkliga en konstnärlig idé av något slag; en manifestation, en aktion, en film, en novell, en stand-up, ett seriealbum, en musikvideo, ett performance osv.
Kanske har du drömt om att skapa konst men inte riktigt vågat eller tagit din skapande sida på allvar? Du kanske är konstnär och ska söka till konsthögskolan och behöver jobba med arbetsprov? Eller är du en konstnär som inte har haft tid att skapa på ett tag och behöver komma igång igen? Kanske är du en pensionär som gör egna videos och skulle vilja sammanställa dem och få feedback och hjälp att hitta ett forum att presentera dem på? Kanske söker du helt enkelt efter ett konstnärligt sammanhang där du, tillsammans med likasinnade, kan växa och utvecklas? Känner du, precis som så många andra, tyngden av kapitalismens ok och behöver andrum, en plats att diskutera, vara och skapa på utifrån andra premisser än ekonomiskt värde?
Detta är en kurs för alla er, som när kreativa drömmar som bara väntar på att förverkligas!
Sångerskan Nina Simone får frågan vad frihet betyder för henne och hon svarar: ”Ingen rädsla! Det är ett helt nytt sätt att se saker – utan rädsla.”
Författaren Toni Morrison skriver: ”There is no time for despair, no place for self-pity, no need for silence, no room for fear. We speak, we write, we do language. That is how civilization heals.”
På kursen Pengar och rädsla har vi aldrig haft får du ett feministiskt och antirasistiskt sammanhang i ett gäng som är i en liknande situation som du, och som vill lyfta, inspirera och uppmuntra varandra. Du möter andra kreativa, reflekterande och skapande personer som vill göra konst och med oräddhet läka samtiden!
Vi har gett kursen namnet Pengar och rädsla har vi aldrig haft för att: Ja, vi lever i en pågående kris, men vi ska påminna varandra om att konsten, poesin och magin också fortfarande har en plats i våra liv! Det som Simone och Morrison pratar om, ett tillstånd och en plats fri från rädsla, en plats att skapa med utgångspunkt i vårt eget språk, den platsen vill vi skapa här, med er.
Praktiskt
På plats på skolan delar klassen på ett rymligt rum. Det finns skrivbordsplats till alla och skolan är tillgänglig för dig att arbeta i när du vill och behöver. På kvällstid är de flesta lokaler på skolan lediga. I de större klassrummen finns svarta draperier att dra för alla väggar för att skapa black box att jobba fysiskt, repa, dansa osv. Vi har en liten biograf där det också går att filma på en green-screen. Det finns även en träverkstad och möjlighet att arbeta med keramik.
Huvudsaken är fördjupning i ett eget konstnärligt arbete, du får handledning och respons individuellt och i grupp. Vi utgår från frågorna: Vad är viktigt för dig? Vad vill du berätta, varför och för vem? Hur gör vi motstånd genom konst?
Vi övar på att skriva om sitt konstnärskap och formulera vad man vill. Vi pratar om konst och får metoder för att ge och ta emot kritik. Vi lär oss strukturera och planera – från estetiska och etiska val till ekonomisk planering, att söka pengar för konst- och kulturprojekt. En annan viktig del är att ta reda på var och hur man kan visa sin konst, strategier för att ta plats i konstens maktrum, former för samarbeten och självorganisering.
Du som söker kan ha mycket eller lite kunskap om kursens innehåll, det viktigaste är att du brinner för konst och politik, kan arbeta självständigt och vill hitta ett sammanhang att verka i. En stor del av undervisningen utgår från era konstnärliga idéer och arbeten, vi har handledning individuellt och i grupp.
Tider
Kursen startar den 16 augusti 2023 då ni får en uppgift att göra tills vi ses första gången fysiskt, helgen den 19 och 20 augusti. Första helgen lär vi känna varandra och framförallt varandras idéer. Vi ska prata om hur den konstnärliga processen kan se ut, hur vi kan ge respons på varandras arbeten och ni kommer även att få chans att ingå i en basgrupp. Efter det ses vi varje onsdagkväll och ytterligare två helger under höstterminen 2023. Onsdagarna är till för handledning och för att inspirera och engagera, se på konst ihop, läsa texter och diskutera – utifrån de intressen och teman ni arbetar med. På helgträffarna har vi grupphandledning, ni presenterar vad ni gör – mitt i processen – och får och ger respons till varandra.
VT-24 har ett liknande upplägg. I slutet av vårterminen presenterar vi det vi arbetat med för en större publik.
Under läsåret ses vi varje onsdag kl 17.30 – 19.30
samt följande helger kl 11-16:
19–20 augusti
14-15 oktober
9-10 december
Vårterminens helgträffar:
20-21 jan
16-17 mars
4-5 maj
Omfattning
Kursen ges på 50% men går att kombinera med följande kurser under blocket Feministiska Studier för att studera på 75% eller 100%:
Berättelser från Sápmi (delvis distansundervisning)
Sammanhang för poesi – livet, kärleken och döden (delvis distansundervisning)
Feministiska studier för vår överlevnad (distansundervisning)
Kursen går även att kombinera med studier i Programmering och webbutveckling, eller enstaka gymnasieämnen.
Du anger i ansökningsformuläret vilka kurser du vill söka.
Ansök
Ansökan via Schoolsoft.