Berättelser från Sápmi

Berättelser från Sápmi

– en resande kurs

Det finns många berättelser om Norden. Det finns många berättelser om oss, av oss själva och av andra. Hur lever vi tillsammans i en värld som rymmer flera världar? Vad säger de olika maktkritiska rösterna i Sápmi? Vad kan vi lära oss om vår jordiska överlevnad tillsammans?

Under året studerar vi mestadels via nätet, historiska och samtida berättelser om Norden och Sápmi, och relationen däremellan. Vi har ett särskilt intresse för grön kolonialism, bosättarkolonialism och vad det innebär att existera i förhållande till natur och plats i en värld driven av konsumtion.

Vi lyssnar på föreläsare, läser texter, samtalar med människor och platser.

Kursen utformas tillsammans med deltagarna själva, av våra visioner, förhoppningar och berättelser. Vi undersöker vilka drömmar som är möjliga idag, i centrum och i marginalen, och diskuterar solidaritet, att överleva, att tillhöra, och hur en annan värld kan se ut.

Träffar

Vi har två fysiska träffar på Kvinnofolkhögskolan: 

  • 17 September kl 9-16
  • 12 Maj kl 10-15

Datum för digitala träffar: 22/9, 6/10, 20/10, 10/11, 17/11, 1/12, 19/1, 2/2, 23/2, 2/3, 16/3, 30/3

Digitala träffar är alltid kl 18:30-20:00.

Under hösten och våren planerar vi, parallellt med den mer teoretiska delen av kursen, en resa till Jåhkåmåhkke (Jokkmokk) v. 16*, för att möta och bygga långsiktiga relationer till personer, organisationer, rörelse och platser i Sápmi. Vi kommer att lyssna till deras röster, och lära oss av deras svar och deras frågor. Vi kommer att tillsammans föra vidare den kunskap vi får via praktiska, kreativa, och konkreta metoder och skapelser.  

*Om ni inte kan närvara delar av veckan vi reser, kontakta lärare.

Kostnad

Kursavgift

300 kr 

Resan och boendekostnader*

Resan med tåg Stockholm-Jokkmokk-Stockholm: 2000kr i delad sovkupé, tur och retur.

Boende i delat rum på vandrarhem (5 nätter): 2200 kr per person

*Baserade på antal deltagare rabatt

Matkostnad

Tillkommer. Vi gör middag tillsammans på boendet.