Feministiskt Fokus: Aktivism & Teater

Ansökan till läsåret 21/22 är nu öppen.

Är du nyfiken på hur du skulle kunna förändra samhället?
I kursen Aktivism & Teater kan du lära dig grunderna för hållbar aktivism med teater som verktyg. Och du får göra det i ett sammanhang tillsammans med andra nyfikna.

Allmänt

Aktivism & Teater är kursen för dig som vill vara en aktiv medborgare och engagera dig i att förändra samhället på ett hållbart sätt genom handlingar själv och i grupp. Vi bjuder in politiska organisationer och lär oss hur vi startar egna. Erfarna aktivister besöker oss och delar med sig av sina erfarenheter inom aktivism och teater. Tillsammans utforskar vi möjligheterna till aktivism med teater som politiskt verktyg.

Innehåll

Teater är ett verktyg som kan spegla hur makt agerar och påverkar oss, men också hur vi kan använda motstånd mot förtryckande strukturer. I kursen Aktivism & Teater utforskar vi möjligheterna med teater som politiskt verktyg genom gatuteater, forumspel, clown och performance. Vi diskuterar olika former av aktioner, demonstrationer, performance och provar de former vi känner passar den fråga vi vill lyfta.

Tillsammans undersöker vi teman som utopi, makt, skratt och vrede som skapar och upprätthåller samhällets maktstrukturer. Och hur vi kan bryta dessa mäktiga system. 

Vi utvecklar både teoretisk och praktisk kunskap om den historiska bakgrunden till motstånd mot förtryck genom att titta på motståndsrörelser som agerat före oss. Gruppens deltagare väljer vilka uttryck vi fördjupar oss i och vilka konkreta metoder vi använder för att tillsammans berätta, ifrågasätta, få en publik att tänka och förstå. Kursen undersöker civil olydnad, ickevåld och aktivism utifrån konstnärliga, etiska och juridiska perspektiv.

Välkommen oavsett om du har erfarenhet av teater eller inte, så länge du är nyfiken och har en vilja att jobba i grupp. I kursen får du göra aktioner från första veckan. Genom gruppdynamik övar vi på tillit i att möta oliktänkande. Du lär dig analoga och digitala metoder för organisering och hur du kan uttrycka dina åsikter i tal, flyers och affischer.
Delar av undervisningen sker tillsammans med kursen Feministiskt fokus: Film, text & performance.

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av teater eller aktivism för att söka kursen, men du ska ha intresse att skapa förändring och vara nyfiken på att utvecklas tillsammans med andra. Vi strävar efter att deltagarna i gruppen ska ha olika bakgrund och erfarenheter att dela med varandra.

Träffa kursens lärare.
Möt lärarna Paula Cardozo och Sofia Hagström HÄR!

I maj anordnas tre separata antagningsworkshops på skolan, se datum nedan. När du har ansökt till kursen får du en kallelse från lärarna. Det kommer att finnas dator på skolan om du vill söka efter workshopen.

Datum för workshops: 
Söndag 16/5  kl 12
Måndag 17/5 kl 19
Måndag 24/5 kl 17

Antagningsworkshop
Du kommer att kallas till en antagningsworkshop.
Workshopen är på plats på skolan och tar ungefär 1, 5 timma. Lärarna kommer att berätta om skolan och kursen, du får göra en uppgift individuellt och sen diskuterar vi det du har gjort.
Workshopen genomförs med få personer och i en lokal där samtliga kan hålla avstånd.

Om du är nyfiken på kursen är du välkommen på antagningsworkshop även om du inte har ansökt ännu.

Här hittar du Facebookevents för antagningsworkshops:

Antagningsworkshop den 16 maj.

Antagningsworkshop den 17 maj.

Antagningsworkshop den 24 maj.

Ansök

Fyll i ansökningsformulär här!

Studietakt: Välj mellan 50 eller 100% dagtid, vissa kvällar och helger.

Längd: 1 år

Kurstid: 16 augusti 2021 – 10 juni 2022.
Ht 2021 – 16 augusti till 17 december.
Vt 2022 – 10 januari till 10 juni.

Sista ansökningsdatum: 25 maj

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå.

Kostnader: 1 400 kr/termin. Avgiften täcker försäkring, studiebesök, teaterföreställningar, visst kursmaterial, kaffe/te osv.

Kontaktperson: Sofia Hagström
Telefon till expeditionen: 031-780 35 00

E-post: sofia.hagstrom@kvinnofolkhogskolan.se

Ansök