Under fem tillfällen i höst finns Biblioterapisalongen på Kvinnofolkhögskolan.
I 26/8 Tankar, ord och känslor om lyrics
Vi läser sångtexter, lyssnar, samtalar, reflekterar och flödesskriver. Kanske blir det Lalehs Minnet av ett hav och Bruten vinge av Ola Magnell.
II 9/9 Biblioterapeutisk livslinje
Vilka böcker har varit speciella i ditt liv? I Biblioterapeutisk livslinje lyfter vi fram våra viktigaste läsningar. Med hjälp av gamla tapetrullar, saxar och färgpennor gör vi en tidsresa som belyser litterära minnen. Allt material ingår.
III 8/10 Silverbok. Ordpyssel och diktmandalor
Ur det omedvetna tar dikter form genom Silverbok. Från blackout poetry går vi vidare i ett samspel mellan diktare och tolkare. Genom mandalamålning får dikterna färg och djup. Materialet som är inbundna böcker och färgpennor ingår.
IV 19/11 Tankar, ord och känslor om en bilderbok
Skrivövningar med utgångspunkt från temat utanförskap och strävan efter gemenskap. Vi högläser tillsammans Om detta talar man endast med kaniner (2013) av Anna Höglund. Boken kombinerar poesi med kollageteknik, måleri och fotografi.
Långsam högläsning i etapper varvas med pauser för gemensam reflektion. Vad har vi här? Vad ser vi? Vad händer när vi lyssnar på de andra kring bordet?
V 9/12 Tankar, ord och känslor om en novell
Skrivövningar med utgångspunkt från temat könsmönster, identitet och sociala roller. Vi högläser tillsammans Kostym som är titelnovellen ur Ninni Holmqvists bok från 1995.
Långsam högläsning i etapper varvas med pauser för gemensam reflektion. Vad har vi här? Vad kommer för oss? Vad händer när vi lyssnar på de andra kring bordet?
Vilka är vi:
Biblioterapisalongen består av Agneta Slonawski är skrivpedagog, journalist och författare. Eva Selin är bibliotekarie och bibliotekskonsult med fortbildning i psykodynamisk psykoterapi. Båda är vidareutbildade inom biblioterapi på Ersta Sköndal Bräcke högskola samt diplomerade läsledare inom Shared Reading.
Vi kommer att ha olika teman inför varje träff. Till exempel Silverbok, som är ett pyssel med ord och diktmandalor, Shared Reading, reflexivt skrivande, biblioterapeutisk livslinje och andra biblioterapeutiska metoder. Det blir högläsning av litterära texter för alla som vill läsa. Det blir textsamtal, biblioterapisamtal, bildsamtal, eget skrivande, reflektion och inspel på andras texter.
Det behövs ingen tidigare vana, ingen förberedelse och inga förkunskaper. Existentiell hälsa genom mänsklig samvaro är vårt ledmotiv. Vi vill öppna ögonen för litteraturen och fördjupa dikter, noveller och bilderböcker för alla åldrar.
Praktisk information
Var: Kvinnofolkhögskolan, hållplats Masthuggstorget.
Du går in via: Kryssdäcket, som ligger mitt på torget.
Sal: Martinsson, bortanför biblioteket på Kvinnofolkhögskolan.
Vi skriver för hand, så ta med en penna och en skrivbok som du gillar. Övrigt material ingår.
Tid: Vi träffas klockan 10 – 15, med en timmes lunch.
Anmälan: agneta.slonawski@kvinnofolkhogskolan.se
För garanterad plats ber vi dig: swisha 300 kronor till Biblioterapisalongen: 1230308452
Har du frågor?
Mejla eva@lasfirman.se
Hittar du inte så ring Agneta: 0705973655