Zapatisterna besökte Kvinnofolkhögskolan!

Besök av Zapatisterna!

På måndagen den 27/9 besökte Zapatisterna Kvinnofolkhögskolan på sin Europaturné där dom föreläser och inspirerar med sina berättelser om kolonialiseringen och hoten mot ursprungsfolket i Chiapas, Mexiko.

I en lång tid har Zapatisterna förtryckts och blivit behandlade som luft av staten i Mexiko.

Ya basta!

Genom ett uppror 1994 tog dom tillbaka mark som den mexikanska staten hade tagit ifrån dom. Upproret planerades i flera år av en grupp som ville frigöra urbefolkningen både på ett politiskt men även militärt sätt. År 1994 beslutade dom att ”Ya basta”, alltså ”nu räcker det” och både kvinnor och män intog dom centrala städerna. Dess innan hade Zapatisterna enbart använt fredliga medel i form av demonstrationer men nu var dom tvungna att ta till militärt då dom inte blev lyssnade på. Det beväpnade kriget vara dock bara 12 dagar och tack vare dom som gav sitt liv till kampen står dom där dom är idag.

Efter tillbakatagandet av deras mark skapade Zapatisterna ett självständigt samhälle med skolor, sjukhus, domstolar etc. I deras kamp skapades även en kvinnlig kamp där dom kämpade för att skapa ett rättvist och jämlikt samhälle. För Zapatisterna var det viktigt att integrera kvinnor in i makten och att inte följa dom vanliga normerna inom könsfördelningarna.  

Deras kamp och glöd att få tillbaka det som en gång var deras har inspirerat människor världen över.

Vi är väldigt tacksamma och glada att vi under måndagen fick ta del av deras viktiga historia.

Stort tack!

Text och foto: Julia Karlsson, praktikant på Kvinnofolkhögskolan