Lär känna kursen Aktivism & Teater

Feministiskt fokus: Aktivism & Teater är en kurs för dig som förändra världen med teater som verktyg. I kursen får du göra aktioner från första veckan.

I kursen Aktivism & Teater kan du lära dig grunderna för hållbar aktivism med teater som verktyg. Och du får göra det i ett sammanhang tillsammans med andra nyfikna. Detta är kursen för dig som vill vara en aktiv medborgare och engagera dig i att förändra samhället på ett hållbart sätt genom handlingar själv och i grupp. Vi bjuder in politiska organisationer och lär oss hur vi startar egna. Erfarna aktivister besöker oss och delar med sig av sina erfarenheter inom aktivism och teater. 

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av teater eller aktivism för att söka kursen, men du ska ha intresse att skapa förändring och vara nyfiken på att utvecklas tillsammans med andra. 

Paula Cardozo är kursansvarig på Aktivism & Teater

“Hej!
Mitt namn är Paula Cardozo och jag är kursansvarig för kursen Aktivism och teater.
Jag har erfarenhet av olika typer av aktivism såsom asylrätt, facklig aktivism och klubbkultur som politisk arena. 
Jag gillar det kollektiva försöket att formulera våra politiska utopier, att realisera våra drömmar och att ha roligt på vägen.
På den här kursen kommer vi att läsa politiska texter, dela våra erfarenheter om aktivism och skapa nya tillsammans. 
Vi kommer att söka förbindelser med andra politiska grupper i staden och ta reda på hur vi bygger en hållbar aktivism.
Några exempel på författare vi läser är:  Sara Ahmed, Frantz Fanon, Angela Davis, Antonio Gramsci och Leandro Schclarek Mulinari. 

Jag hoppas vi ses till hösten!”

Sofia Hagström, aktivist och teaterlärare

“Jag vill höra din röst!

Jag tror på samtal. 

Att ett möte med en annan människa på riktigt kan förändra allt du trodde var sant. 

Jag har alltid upplevt att våld kommer ur rädsla och försvar. Det är inte konstigt att vi bygger murar, det finns så mycket att oroa sig för, men jag har alltid önskat att jag visste hur vi kunde ta oss förbi de där murarna.

”There is a crack in everything

That’s how the light get’s in”

Leonard Cohen, Anthem

Jag är nyfiken på den där sprickan, inte för att tvinga någon att riva sina murar,
utan för att se om jag kan möta någon där på andra sidan som också vill förstå.

Vi kämpar så mycket vi människor, för miljön, mot rasismen, för en mer rättvis dekolonial feminism, mot alla galna diskriminerande förtryck vi människor skapar föra att skydda oss. Vi vill så mycket och har så kloka tankar och vackra drömmar.  Jag önskar bara att vi kunde hjälpa varandra mer, stötta varandras kamper istället för att bygga murar.

Jag tror på samtal på alla språk, heta diskussioner och stilla tystnad, vilda känslostormar och filosofiska funderingar, i text, bild, musik eller bara ett kort ögonblick av kontakt som berör.

Den här kursen är menad som en plats för sådana möten. 

Där vi kan vara nyfikna på varandras tankar, stötta varandras kamper och utrycka det som ryms i våra hjärtan med hela kroppen i:

diskussioner, performance, läsa texter tillsammans för att höra fler röster, gatuteater, magiska ögonblick i strålkastarljus, tokiga danser på torget och djupa samtal i soffan

Vi är så obegripligt olika och samtidigt så oerhört lika. 

Det finns en spricka i alla murar, jag behöver er hjälp att fylla de där sprickorna med jord och plantera frön från olika kulturer, erfarenheter och upplevelser, hjälpas åt att vattna och skydda varandras drömmar tills de får rötter och kan slå ut.

För en vackrare värld där vi alla får plats att drömma, leva, vara.

Tillsammans kan vi förstå och förändra, 

du är SÅ VÄLKOMMEN!

Sofia Hagström, aktivist och teaterlärare

Läs mer och ansök

På kurssidan kan du läsa mer om kursen Aktivism & Teater. Där hittar du också datum för antagningsworkshopar, sista datum för anmälan och när kursen startar. Länk till kurssidan finns här.

Välkommen!