Självporträtt av León Allez.

Intervju med León Allez, personen bakom skolans Frida Kahlo-design

León Allez är designer och före detta kursdeltagare på Kvinnofolkhögskolan. Hen är personen som står bakom den iögonfallande Frida Kahlo-designen som vi har använt på tygkassar och annat material. Vi bad hen berätta lite om arbetet bakom designen.

Hej León! Du är ju personen som står bakom skolans populära Frida Kahlo-design som vi har använt på bl.a. vykort och tygkassar de senaste åren. Kan du berätta lite om hur du gick tillväga när du utformade designen?

Från början skulle jag bara designa ett vykort. Jag är glad att det blev mer än det och att den blev så populär. Jag hade kort tid på mig och det var en stor utmaning för att det fanns så många olika idéer om vad som skulle göras samt att jag ville att alla i skolan skulle känna sig representerade på något sätt. I skolan finns kvinnor och transpersoner med olika sociala och kulturella bakgrunder, olika åldrar osv.

Leóns Frida Kahlo-design på tygkasse och vykort

Leóns Frida Kahlo-design på tygkasse och vykort

När det gäller det tekniska skulle designen inte ha mer än 3 färger och anpassas till olika åldrar. Jag brainstormade, gjorde olika skisser och så kom jag på Frida Kahlo!

Varför tror du att Frida Kahlo har blivit en förebild eller inspiration för många feminister?

Det finns många anledningar. Hon var modig och vågade på många olika sätt bryta och gå emot sociala normer i det samhälle hon levde i i Mexiko som då, likaväl som nu, präglas av en normaliserad machokultur och starka könsroller. Frida Kahlo tog plats i den mansdominerade konstvärlden, hon var öppet bisexuell och använde sin sexuella identitet och könsidentitet som inspiration för sin konst. Vilket också blev ett visuellt politisk uttryck som öppnar upp för inspiration och ifrågasättande. Hon var queer då och skulle vara det nu också.

Du gick på skolans kurs Feministiskt fokus för 4 år sedan. Vad har du tagit med dig från kursen?

Att ha gått på Kvinnofolkhögskolan är en av de bästa och mest utvecklande upplevelser jag har haft sedan jag flyttade till Sverige. Då hade jag precis lärt mig svenska och kunde inte riktigt hänga med på allt men jag fick många bra vänner och ett nätverk som jag fortfarande har idag. Jag lärde mig se feminismen från olika perspektiv och lärde mig mycket av lektionerna och intressanta diskussioner. Framförallt lärde jag mig i mötet med kvinnor och transpersoner från olika sociala, kulturella och religiösa bakgrunder hur vi alla anpassar feminismen till våra olika behov, kamper, intressen och kulturer.

Vad gör du för något idag?

Just nu spenderar jag ganska mycket tid i Berlin där jag försöker få inspiration och ensamtid till nya egna projekt. Jag jobbar också och pluggar på distans. Jag läser ett program i Digital (interaktiv) design.

Jag har också nyligen blivit klar med den grafiska profilen för Kuratorisk Aktion (Danmark), projektet heter CAMP (Center for Arts on Migration Politics) och det kommer visas i januari 2015.

Under 2014 har jag arbetat åt RFSL Stockholm med projektet NNSG (Nätverket för normkritiska skolgrupper).


León är grafisk designer och illustratör. Hen har gjort allt ifrån loggor till hemsidor och game assets. León jobbar framförallt med normkritiska organisationer. Se mer av hens jobb på www.leonallez.com.

Här kan du beställa en tygkasse med Frida Kahlo-tryck!