genustaget

Genuståget

Hur mår feminismen och kvinnorörelsen i Europa? Hur motverkas antifeminismen och de reaktionära rörelserna? Hur ser det ut med jämställdheten? Vilka olika rörelser arbetar med feministiska frågor och genusfrågor, och hur arbetar de?

Allmänt

Genuståget är en deltids- och distanskurs på 25% som börjar på senhösten med en helgträff. I januari/februari ligger den andra helgträffen. På våren ger vi oss sedan ut i Europa för att möte feministiska rörelser, lära oss mer, skapa kontakter, bilda nätverk och kanske planera för samverkan.

Resmål

Resmålet läggs ut på hemsidan i juni 2017.

Hemresedatum kan vara ett annat för dig som inte kan följa med på hela resan.

Arbetsfördelning

Tillsammans planerar ni resans innehåll genom att bilda grupper där ni kontaktar aktivister och organisationer efter intresse. Alla tar aktivt del i upplägg och planering både på helgkurserna och på annan tid.

Efter resan sammanställer vi allt till en utställning som visas på skolan i ett öppet forum.

Kostnader

Studierna under hösten är avgiftsfria.
Resa och boende betalas av kursdeltagaren själv.

Röster om tidigare Genuståg

Det har känts som om en är en del av ett större feministiskt och aktivistiskt kollektiv och jag kom hem med en massa ny energi och pepp att tillföra till kampen här. Jag kände mig sjukt inspirerad av alla våra besök.

Så himla fint det var! Väldigt kul med generationsskillnader och olika intressen inom gruppen. Några idéer fick jag med mig som jag kan ta med mig i mitt arbete.

Resande gör något mer med en och jag har fått större förståelse för den feministiska organisering som skett och sker i Sverige genom att vara med på Genuståget.

Jag har fått nya perspektiv på hur vi jobbar här i Sverige och hur viktig alla olika sorters aktivism är. Också otroligt viktigt att få kontakter i andra länder för att få ett större perspektiv på sin aktivism. Att det någon gör i Warszawa också kan betyda något för mig och vice versa. Att feminism kan vara så stort och spretigt och att olika strategier passar i olika skeden eller situationer.

Ladda ner rapporten från Genuståget 14/15.

Ladda ner rapporten från Genuståget 13/14.

Ladda ner rapporten från Genuståget 12/13.

Ansök

Fyll i det här ansökningsformuläret.

Kurstid: Håll utkik på denna sida för mer detaljer kring kurstid.

Kontaktperson: Eva Warberg, tel. 031-780 35 00, e-mail: eva.warberg(at)folkbildning.net