Genuståget

Hur mår feminismen och kvinnorörelsen i Europa? Hur motverkas antifeminismen och de reaktionära rörelserna? Hur ser det ut med jämställdheten? Vilka olika rörelser arbetar med feministiska frågor och genusfrågor, och hur arbetar de?

Nu är det dags att planera Genustågets femte resa ut i Europa. Det känns viktigare än någonsin att knyta kontakter med andra för ett Europa som präglas av mänskliga rättigheter.

Vi vill denna gång göra detta i samverkan med organisationer och nätverk här i Sverige. Vi kommer kontakta olika aktörer men andra kan också kontakta oss om ni har intresse för samverkan.

Då målet för vår resa diskuteras tillsammans med våra samverkansparter, är inte resmålet ännu bestämt. Tiderna för kursen är däremot fastlagda.

Även du som inte ingår i en organisation eller något nätverk kan söka kursen. Det viktiga är att du har ett intresse för frågorna och vill vara aktiv.

Genuståget är en kombination av deltidsstudier och distanskurs. Vi har en introduktionsträff på Kvinnofolkhögskolan i december, sen träffas vi en helg i februari och en heldag i mars innan vi reser under en vecka i början av april.

Tillsammans, i god folkbildningsanda, planerar vi resans innehåll genom att bilda grupper efter intresse. Dessa grupper tar sedan olika kontakter och förbereder våra möten. Efter resan har vi ett öppet forum. Skolan tar det pedagogiska huvudansvaret samt samordnar själva resan och boendet.

 

Kostnader

Kursdeltagarna betalar själva resa, mat och logi. Vi eftersträvar att hålla låga kostnader och har även tillämpat en frivillig reseutjämning. Kursavgift 500 kr på vårterminen. I detta ingår lunch på våra träffar och försäkring och visst kursmaterial.

 

Tider

Första träffen: lördagen 1 december 2018

Andra träffen: helgen 26 och 27 januari 2019

Tredje träffen: lördagen 16 mars 2019

Resa: 3-10 april 2019

Sista träffen som är ett öppet forum, lördagen 27 april 2019 

Sista anmälningsdag 23 november 2018, därefter löpande antagning

Mer information kommer senare läggas ut på vår hemsida när samverkansparterna är fastställda

 

Röster om tidigare Genuståg

Det har känts som om en är en del av ett större feministiskt och aktivistiskt kollektiv och jag kom hem med en massa ny energi och pepp att tillföra till kampen här. Jag kände mig sjukt inspirerad av alla våra besök.

Så himla fint det var! Väldigt kul med generationsskillnader och olika intressen inom gruppen. Några idéer fick jag med mig som jag kan ta med mig i mitt arbete.

Resande gör något mer med en och jag har fått större förståelse för den feministiska organisering som skett och sker i Sverige genom att vara med på Genuståget.

Jag har fått nya perspektiv på hur vi jobbar här i Sverige och hur viktig alla olika sorters aktivism är. Också otroligt viktigt att få kontakter i andra länder för att få ett större perspektiv på sin aktivism. Att det någon gör i Warszawa också kan betyda något för mig och vice versa. Att feminism kan vara så stort och spretigt och att olika strategier passar i olika skeden eller situationer.

Ladda ner rapporten från Genuståget 14/15.

Ladda ner rapporten från Genuståget 13/14.

Ladda ner rapporten från Genuståget 12/13.

Ansök

Fyll i det här ansökningsformuläret.

Kurstid: 1 december 2018 – 27 april 2019

Kontaktperson: Eva Warberg, tel. 031-780 35 00, e-mail: eva.warberg(at)folkbildning.net