fokusintervju

Feministiskt fokus: Filmaktivism

Vill du fördjupa dig i feministisk teori genom filmanalys och filmskapande?

Allmänt

På den här kursen undersöker du feministiska teorier och använder film som ett redskap för att påverka samhället och skapa diskussion kring frågor som intresserar dig.

Innehåll

Vi studerar tillsammans den feministiska rörelsens samhällskritik och förståelse av maktstrukturer, och hur detta har förändrat det samhälle vi lever i. Vi undersöker bl.a. begrepp som solidaritet, genus, queer, postkolonialism, sexualitet, hegemoni, funktion, konfliktivt konsensus och mycket mer.

Resultatet av dina tankar kring detta omsätts i feministisk filmaktivism. Filmaktivism är ett medel för att lägga fram argument, sprida idéer och skapa diskussioner kring olika frågor som intresserar dig. Utifrån aktivistisk tradition använder vi kameran för att dokumentera våra och andras tankar, frågeställningar och argument. Vi gör filmer för att stärka, påverka, skapa gemenskap och diskussion och samarbetar med grupper och aktörer både inom och utanför skolan.

Filmstudierna innefattar planering av filmen och dess estetik, sakkunskap kring utrustning och tekniska lösningar, redigering i Final Cut samt publicering och distribuering via virtuella och offentliga platser.

Vi har gemensamma aktiviteter med andra kurser på skolan – bland annat tillvalsämnen, temadagar, matlagning och städning. Detta är en möjlighet att få praktisera feminism genom samarbete och organisering.

Fyll i det här ansökningsformuläret.

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Kurstid: 15 augusti 2016 – 9 juni 2017

Ansök senast: Löpande antagning

Informationsmöte/intervju: Innan du blir antagen kommer du att kallas till ett informationsmöte.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå

Kostnader: 1 400 kr/termin. Avgiften täcker visst kursmaterial, försäkring, besök vid utställningar, kaffe/te, osv.

Kontaktperson: Gabrielle Högstadius, tel. 031-780 35 00, email: gabrielle.hogstadius(at)folkbildning.net

Kurssbeskrivning Feministiska studier fokus (pdf)