forskola

Förskola

På Kvinnofolkhögskolans Montessoriförskola är vi tre montessoriförskollärare som arbetar utifrån Maria Montessoris pedagogik, där barnet står i centrum i en förberedd miljö.

I en anda av frihet under ansvar får barnen leka/arbeta med konkret materiel, både självständigt och tillsammans med sina kamrater. Vi vill redan i förskolan stimulera till livslångt lärande med ett helhetsperspektiv, där allt hör ihop och alla har ett lika stort värde.

Sedan hösten 2003 arbetar vi medvetet för att motverka traditionella könsmönster och könsroller. Vi vill ge flickor och pojkar i förskolan samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen ut
an att begränsas av stereotypa könsroller.

I arbetet använder vi olika metoder. Genom kartläggning av vår verksamhet upptäcker vi i vilka situationer vi brister i jämställdhet. Utifrån dessa rön formulerar vi mål och konkreta åtgärder för att bli bättre
i arbetet. Vi använder oss av kompensatorisk pedagogik, vilket innebär att barnen uppmuntras att välja lekar och sysselsättningar som de vanligen inte skulle ha valt. Vi vill inte ta något ifrån barnen utan i stället lägga till det som saknas.

Det dagliga arbetet med genuspedagogik tillsammans med barn och föräldrar innebär att vi pedagoger själva ständigt reflekterar över och omprövar vårt tänkande och handlande i olika situationer.

Vi som arbetar med genuspedagogik har insett att det är ett arbete som integreras i hela verksamheten och som måste vara en ständigt pågående process.

Kontakt: Eva Fahl, Cecilia Bernhardsson och Fariba Bassiri

E-post: forskolan(at)kvinno.fhsk.se